Zgaga – czym jest i jak sobie z nią radzić?

Nic tak nie zbliża ludzi jak wspólne biesiadowanie. Przy suto zastawionym stole chętnie spędzamy wszelkie rodzinne święta i uroczystości. Nie żałujemy sobie dokładek majonezowych sałatek, nie pogardzimy pieczonym mięsiwem, a wszystko chętnie popijemy alkoholem. Niestety, szybko odczujemy skutki takiego obżarstwa i jest dużo prawdopodobieństwo, że w przełyku i gardle poczujemy nieprzyjemne pieczenie. To zgaga, jedna z najczęściej występujących dolegliwości przewodu pokarmowego. Pojawia się po obfitym posiłku i jeśli występuje sporadycznie, jest tylko reakcją organizmu na przeciążenie żołądka. Jeśli jednak budzi w nocy i przeszkadza w ciągu dnia, jest już objawem chorobowym. Czy są jakieś sposoby na zgagę? Jak możemy zminimalizować dolegliwości z nią związane?

Pieczenie w przełyku

Zgaga to nic innego jak cofanie się treści żołądkowej do przełyku, powodujące ostre i nieprzyjemne pieczenie za mostkiem i w nadbrzuszu oraz nieprzyjemny smak w ustach. Przyczyną zgagi może być zbyt obfity posiłek, używanie w nadmiarze ostrych przypraw, alkoholu czy papierosów. Do tego bolesnego i nieprzyjemnego uczucia przyczynia się również stres i napięcie nerwowe, tak częste w naszym codziennym życiu. Zgaga dotyczy też osób z refluksem, chorobą wrzodową, dwunastnicy i dróg żółciowych. Często cierpią też na nią osoby otyłe i kobiety w ciąży.

Sposoby na zgagę

Jest wiele sposobów zwalczających zgagę lub przynajmniej osłabiających przykre dolegliwości z nią związane. Przede wszystkim powinniśmy unikać pokarmów, które drażnią nasz żołądek i nie objadać się. Nasze posiłki powinny być podzielone na mniejsze porcje i rozłożone równomiernie w czasie, czyli po prostu powinniśmy jeść mniej, a częściej. Ostatnim posiłkiem dnia powinna być lekka kolacja co najmniej dwie godziny przed zaśnięciem. Jeśli zdarzy się nam zjeść bardziej obfity posiłek, powinniśmy go „wyspacerować” i „wymaszerować” na świeżym powietrzu. Niestety, w przypadku często pojawiającej się zgagi musimy odstawić słodycze i ograniczyć do minimum picie kawy i herbaty oraz spożywanie alkoholu. W walce ze zgagą mogą nam również pomóc domowe sposoby: łyżeczka sody oczyszczonej rozpuszczona w szklance ciepłej wody, garść migdałów czy kilka łyków mleka, a także wyroby medyczne dostępne bez recepty lub medykamenty przepisane przez lekarza.

Zgaga uprzykrza życie i pozbawia przyjemności płynącej z jedzenia, ale odpowiednia dieta i przestrzeganie zasady „jedz mniej, a częściej”, pozwoli nam ograniczyć lub nawet całkowicie wyeliminować dolegliwości z nią związane.

Powrót